Kesäkeitto

_DSC0501 (2)

_DSC0493 (2)

Käsi ylös kaikilta, ketkä tykkää kesäkeitosta?

Minä, yllätys yllätys, rakastan sitä. Ei ole  kesää ilman kesäkeittoa. Olette ehkä huomanneet etten ole kovin ronkeli mitä ruokaan tulee, yleensä syön kaiken mitä eteen kannetaan ja vielä hyvällä ruokahalulla.

Kesäkeittoon liittyy lisäksi eräs rakas tarina parisuhteemme alkuajoilta ja varmaan siitäkin syystä joka kerta kun teen kesäkeittoa, se tuntuu jotenkin spesiaalilta. Aikoinaan, nuorena tyttönä asuin torin laidalla ja kesäaamuisin tykkäsin käydä torilta hakemassa tuoreet vihannekset ja kasvikset. Eräänä aamuna kipaisin taas torille ja puolisoni, silloinen poikaystäväni, oli omassa kotonaan nukkumassa kesätyön yövuoron jäljiltä. Olimme vasta ruenneet seurustelemaan ja olin tavannut hänen vanhempansa vasta muutamia kertoja. Puolisoni vanhemmilla oli tuolloin vielä puutarha ja he olivat myymässä torilla vihanneksia ja kasviksia muiden kauppiaiden joukossa. Minä reippaana tyttönä kesäkeittohimoissani menin anoppini kojulle ostamaan vihannekset ja kasvikset ja kun anoppini kuuli että aion tehdä kesäkeittoa ja tarjota sitä myös hänen pojalleen, hän laittoi korini niin täyteen kasviksia ja vihanneksia, että siitä olisi riittänyt varmasti koko kerrostaloni asukkaille kesäkeittotarpeita. Muistan kuinka minua jännitti tarjota kesäkeittoa puolisolleni, jonka olin oikein kutsunut syömään, sillä hän ei ollut siitä aikaisemmin oikein tykännyt anoppini mukaan (kuten ei kaalilaatikostakaan, minun lempiruuasta!), mutta kun hän maistoi tekemääni keittoa ja sanoi tykkäävänsä siitä todella paljon, tiesin, ettei hän valehdellut. Hän taisi syödä koko kattilallisen kerralla. Huh. Nykyään hän myös rakastaa kaalilaatikkoa 😉 . Ja salaisuus maukkaaseen kesäkeittoon on koskenlaskija juusto. Sen avulla kesäkeitosta tulee täydellinen, ja uskaltaa tarjota jopa uudelle poikaystävälle 😉 .

_DSC0504 (2)

Kesäkeitto

4-5 uutta perunaa
3-4 naattiporkkanaa
1-2 kesäsipulia
pieni kukkakaali
pieni parsakaali
herneitä
suolaa
pippuria
voita
vettä

koskenlaskija n. 2/3 pakettia (viherpippuri tai voimakas)

Pilko kasvikset sopivan pieniksi suupaloiksi ja irroittele herneet palkoistaan (syö itse samalla muutamia). Kuullota sipulia aluksi kattilassa voissa, lisää pieneksi pilkotut porkkanat ja perunat ja anna kuullottua hetki. Lisää vettä ja anna kiehua hetki. Lisää perään kukkakaali ja parsakaali ja anna taas kiehua hetki. Mausta suolalla ja pippurilla. Kun kasvikset alkavat olla kypsähköjä, lisää koskenlaskija sulamaan keittoon, ja lisää samalla herneet. Yleensä laitan koskenlaskijaa n. 2/3 pakettia, riippuen keiton määrästä. Eniten tykkään viherpippuri mausta ja voimakkaasta. Kun juusto on sulanut ja keitto kiehahtanut (+kasvikset kypsiä), keitto on valmis nautittavaksi tuoreen leivän kera, jonka päälle reilusti kirnuvoita ja kermajuustoa. Nam.

_DSC0502 (2)

Meille onkin tulossa mökille kesän odotetuin vieras, nimittäin rakas kummityttömme vanhempineen. Joten siitä syystä laitetaan aamulla rosvopaisti tulille.

Herkullista viikonloppua! Kesäkeitolla tai ilman.

 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Kesäkeitto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.