Mualiman paras lohikeitto

Ah, tammikuu on ohi, ja saan syödä taas muutakin kuin kasvisruokaa. Täytyy sanoa, että ei se loppujen lopuksi ollutkaan kovin helppoa olla kuukautta kasvisruualla, sillä varsinkin loppua kohden teki niin kovasti mieli kalaa, pekonia ja vähän kaikkea lihaa, että ihan nauratti itseänikin. Varsinkin kun yhtenä yönä heräsin kesken pekonin syönti -unen… Kuitenkin normaaliarjessa saattaa mennä useita päiviä putkeen pelkällä kasvisruualla, mutta heti kun jotain kieltää itseltään, niin jopas oli ikävä pekonia.

IMG_20200203_171755.jpg

Tänään alkoi tehdä mieli lohikeittoa ja muistelin, että olisin jakanut jo tämän reseptin täällä blogin puolella, mutta enpäs ollutkaan. Löysin tomaattikeiton, kesäkeiton, punajuurisosekeiton ja sienikeiton, mutta en tätä kyseistä herkkua, jonka seuraavaksi esittelen.

Tykkään keittoruuista paljon. Ja varsinkin jos keittoon lurauttaa vielä kermaa, niin yleensä keitosta kuin keitosta tulee todella hyvää. Kuuman keiton kaveriksi kun vielä voitelee tuoreelle leivälle reilusti voita ja ison nokareen juustoa, niin kyllä kelpaa ähkyssä maata loppuilta sohvalla (juuri sitä mitä teen tällä hetkellä).

Tämä keitto valmistetaan kylmäsavulohesta, jota rakastan. Söisin kylmäsavulohta vaikka joka päivä, se on niin hyvää. Ja juuri tuo kylmäsavulohen maku ja tuoksu antaa tälle keitolle sen täydellisen lisän, mikä tekee siitä perinteistä lohikeittoa parempaa.

IMG_20200203_171800.jpg

Kylmäsavulohikeitto

2 Sipulia
6 Perunaa
4 Porkkanaa
250-300g kylmäsavulohta
Tilliä
1 purkki kermaa
Suolaa
Pippuria

Kuullota pieneksi viipaloitu sipuli voissa kattilassa, lisää joukkoon pieneksi kuutioitu/pilkottu porkkana ja peruna. Lisää sopivasti vettä ja anna kiehua, kunnes peruna ja porkkana alkaa olla omaan makuun sopivan kypsiä. Lisään yleensä ihan tilkan tässä kohtaa herbamare suolaa keitinveteen, mutta ei se pakollista ole. Kun peruna ja porkkana alkaa olla suuhun sopivia, lisää joukkoon saksilla pieneksi saksittu (tai vaikka veitsellä viipaloitu, mutta saksilla nopea ja näppärä) kylmäsavulohi, kerma ja tillisilppu (jonka senkin saksilla saksin pieneksi). Anna kiehahtaa ja mausta tarvittaessa suolalla ja lisää pippuria. Kylmäsavulohi on aika suolaista, joten aina ei tosiaankaan tarvitse lisätä suolaa ollenkaan. Ja tosiaankin, laita oman maun mukaan sekä kala että kasvikset määrältään, nuo taisi olla määrät mitä laitoin tämän päivän keittoon, kalaa oli 300g, muut meni muistaakseni noilla määrillä.

Tämä kermaisen savuinen keitto on meidän ehdotonta herkkua, ei kauaa kulu että kattila on syöty tyhjäksi. Siihen vielä keiton kylkeen tosiaankin jo alussa mainittu tuore leipä reilulla voilla ja juustonokareella, niin kyllä kelpaa ruokaähkyssä maata syönnin jälkeen.

IMG_20200203_171807.jpg

Maista ja (toivottavasti) ihastu.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.