Herkän ihon voide

marin_silmin-0130-4

Kun kerroin olleeni ihovoide -kurssilla jokunen viikko sitten, niin kysyin tuolloin kiinnostaisiko teitä että jaan jonkun ihovoide reseptin. Sain muutaman viestin asiaan liittyen, joten tässä tulisi yksi helposti varioitavissa oleva ohje.

Ihovoide kulki nimellä herkän ihon voide, lähinnä valittujen yrttien vuoksi, mutta yrttejä muokkaamalla toki siihen saa sellaista tehoa mitä itse haluaa, joskin tuskin näillä yrteillä voi kukaan pahasti metsään mennä. Voide on todella kosteuttavaa ja olen käyttänyt sitä kurssilta lähtien joka ilta yövoiteena, koska ihoni huutaa tällä hetkellä kosteutta ja on hyvin pintakuiva. Tämä voide on ollut siihen tarkoitukseen täydellinen, mutta se on aivan liian täyteläinen ja ”rasvainen” meikin alle laitettavaksi, vaikkakin imeytyy kyllä nopeasti.

marin_silmin-0042-2

marin_silmin-0044-4

marin_silmin-0043-4

Meillä öljynä toimi manteliöljy tässä voiteessa, mutta voit aivan hyvin käyttää esim. kylmäpuristettua laadukasta oliiviöljyä (jos oikeasti tiedät sen olevan laadukasta), kookosöljyä, avokadoöljyä, jojobaöljyä tai vaikka viinirypäleensiemenöljyä. Ensi kerralla kun teen tätä voidetta erän, niin ajattelin tehdä avokadoöljyyn.

Kehäkukka on herkälle ja kuivalle iholle hyvä, se on antiseptinen ja loistava esim. bakteereja ja jopa hiivaa vastaan. Se sopii myös auringonpolttamiin ja hyönteisten pistoihin. Tuntuu että se on tehokas vähän kaikkeen (oletko käyttänyt frantsilan kehäkukkavoidetta koskaan?). Nokkonen taas muun muassa on ihoa virkistävä ja poistaa hilsettä. Ranta-alpi parantaa haavoja ja on supistava ja ruusu ihoa puhdistava, haavoja parantava ja hoitaa tulehduksia.

Herkän ihon voide

Kylmäpuristettua kasviöljyä
kehäkukkaa
ruusua
nokkosta
ranta-alpia
mehiläisvahaa
halutessasi jotain eteeristä öljyä

Laita kattilaan vettä kiehumaan. Lisää pienempi kattila isomman kattilan sisään vesihauteeseen (älä käytä höyrytyskattilaa, sillä ison ja pienen kattilan välissä tulee olla ilmaa). Pienempään kattilaan laitat kasviöljyn, esim. hieman reilu 1 dl (niin ei tule valtavaa määrää kerralla, ellet sitten halua) ja sinne kuivattuja yrttejä niin paljon kuin mahtuu, kaikkia tasamääräisesti. Hauduta yrttejä öljyssä n. 2-3 tuntia hieman poreilevassa vesihauteessa (ei siis mitään superkiehuvaa vettä!) ja lisää isompaan kattilaan vettä tarpeen mukaan.

marin_silmin-0052-3
Tässä yrtit juuri lisätty öljyn joukkoon.
marin_silmin-0085-2
Tässä yrtit olleet öljyssä hieman vajaa kolme tuntia.

Siivilöi siivilän ja puhtaan kankaan läpi öljystä yrtit pois.

marin_silmin-0087-5

marin_silmin-0096-2

Laita puhdistettu öljy takaisin pienempään kattilaan (puhdista välillä paperilla yrtit pois myös kattilasta) ja lisää öljyyn hieman mehiläisvahaa (n. 3 osaa öljyä ja 1 osa mehiläisvahaa). Me taisimme laittaa 8-10 grammaa keittiövaa’alla punnittuna hieman reiluun desiin ja sulata vaha vesihauteessa öljyn sekaan. Lisäksi laitoimme hieman kasvipohjaista glyseriiniä kosteuttajaksi mukaan (ei pakko!).

marin_silmin-0102

Sitten (mielellään lasisiin) purkkeihin jähmettymään. Tässä vaiheessa voit lisätä myös eteerisen öljyn mukaan jos haluat ja sekoitat sen esim. puutikulla voiteen joukkoon. Kun voide on jäähtynyt, laita korkki kiinni.

Valamis!

marin_silmin-0103

marin_silmin-0136-4

Omaan voiteeseen käytin frantsilan laventeli eteeristä öljyä 2 tippaa. Laventeli rauhoittaa mieltä ja kehoa, joten se on oivallinen juurikin yövoiteeseen.

Muista säilyttää pimeässä (ja viileässä). Säilyy minkä säilyy, kuulemma riippuen ihan kuinka puhtaasti valmistat, missä säilytät ja miten käytät. Arvio oli kahdesta viikosta puoleen vuoteen.

Näin helppoa on siis ihovoiteiden teko ja tiedät tasan mitä ihollesi laitat. Minä innostuin valtavasti ja tänä vuonna sukulaisille taitaa joulupukki tuoda ihovoiteita 🙂 .

2 kommenttia artikkeliin ”Herkän ihon voide

 1. Kiitos. Aion kyllä tehdä tämän. Sellainen kysymys, että voiko tätä tehdä myös tuoreista aineksista vai pitääkö ne kuivattaa aina?

  Tykkää

  1. Hei Riitta,

   Kysyin tätä asiaa silloin vetäjältä ja hän sanoi, että kun yrtit on kuivattuja, niin niistä on silloin kaikki kosteus pois ja säilyvyys siten parempi, joten hän suositteli tekemään kuivatuista yrteistä. Yrteissä on tosin se hyvä puoli, että ne kuivavat ihan hetkessä 🙂 .

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.