Gluteeniton lasagne

Marin_silmin-0141-3

Marin_silmin-0137-3

Lasagne on viikonloppuruokien aatelia. Toki, kyllä se olisi minulle myös arkiruokien aatelia, mutta viikolla, arjen hullun myllyssä, sitä ei oikein ennätä tehdä.

Tänä viikonloppuna päätin syödä kaikkia mahdollisia herkkuruokia, ”viimeinen ehtoollinen” -teemalla, sillä ensi viikolla minut leikataan ja siitä alkaa vellikuuri, enkä tiedä milloin pääsen seuraavan kerran kiinteiden ruokien makuun. Ja lasagneakin oli pakko saada, joten tänä aamuna käärin aamutakkini hihat ylös ja rupesin töihin.

Lasagne on ehkä hieman isotöinen, mutta toisaalta ei taas ollenkaan. Vähän vaivaa se vaatii, mutta on kaiken tekemisen arvoinen, sillä lopputulos on niin herkullinen, että ähkyä ja ruokakoomaa ei voi välttää. Ei tälläkään kertaa.

Resepti on mukaelma Safkaa kirjasta ja sitä olen tehnyt kirjan reseptin mukaan ensimmäisen kerran 10.1.2015, eli aika tarkkaan 3 vuotta sitten. Minä nimittäin merkitsen reseptikirjoihin päivämäärät milloin reseptejä on tehty.

Lasagne

Jauhelihakastike:

2 porkkanaa
(2 sellerinvartta)
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
sieniä oman maun mukaan
öljyä tai voita
600-700g naudan jauhelihaa
lasillinen punaviiniä (n. 2 dl)
2 tölkkiä (400g/tölkki) säilyketomaatteja tai tomaattimurskaa
suola
mustapippuri
timjami
(chiliä)
laakerinlehti

Lisäksi:

gluteenittomia lasagnelevyjä (meillä menee isoon vuokaan 1,5 pakettia Semperin levyjä)
mozzarellaa reilusti (n. 250g)

Bechamel eli valkokastike:

1 – 1,5 litraa luomu täysmaitoa
50g – 75g voita
perunajauhoja
suolaa
valkopippuria
muskottipähkinää

Aloita jauhelihakastikkeesta. Kuori ja pilko vihannekset ja sipulit (minä yleensä raastan karkeaa ”isoa” raastetta porkkanoista enkä laita aina selleriä, esim. tänään en laittanut). Freesaa sipuleita ja kasviksia isossa padassa tai paistokasarissa öljyssä tai voissa. Seuraavaksi lisään joukkoon sienet, tänään käytin suppilovahveroita, jotka olin ottanut aikaisemmin veteen, koska olivat kuivattuja, mutta olen käyttänyt myös tuoreita herkkusieniä. Määrän laitan aina mutulla, joskus enemmän, toisinaan vähemmän. Lisää jauheliha ja ruskista kevyesti. Tämän jälkeen lisään pienen  Kartio lasillisen punaviiniä, 2 tölkkiä Muttia (säilyketomaatteja), suolaa, mustapippuria, timjamia, laakerinlehden ja ripauksen joko chiliä tai chiliöljyä. Mausteita saa olla reilusti, älä pelkää lisätä suolaa. Kansi päälle ja hautumaan ja porisemaan ainakin tunniksi, mielellään vähän pidemmäksi aikaa. Tänään keittelin ja hauduttelin jauhelihakastiketta miedolla lämmöllä noin puolitoista tuntia. Ja kun viinipullo on avattu, voit nauttia lasillisen, ehkä kaksikin, ruuanlaiton lomassa.

Marin_silmin-0085-3

Kun jauhelihakastike alkaa olla valmista, teen bechamel kastikkeen. On makuasia, teetkö kastiketta litran annoksen, vai puolitoistakertaisen annoksen, minä teen milloin mitenkin. Tänään tein litran annoksen, sillä unohdin ostaa 2 litraa luomumaitoa. Sulatin n. 50 g voita kattilassa jonka päälle kaadoin litran maitoa. Lämmitin maidon kiehuvaksi ja sen jälkeen lisäsin perunajauhopaketin ohjeen mukaan n. 2 ruokalusikallista perunajauhoja sekoitettuna kylmään veteen ohuena nauhana kiehuvan maidon joukkoon. Tämän jälkeen otin liedeltä virran pois ja maustoin valkokastikkeen suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä.

Sitten alkaa kasaaminen. Voitele lasagnevuoka (meidän vuoka kokoa 35 x 27 cm). Laita pohjalle ohuesti valkokastiketta ja sen päälle lasagnelevyjä ja levyjen päälle kolmannes jauhelihakastikkeesta. Jälleen lasagnelevyt, valkokastike ja jauhelihakastike. Vielä yksi setti levyjä, valkokastiketta ja loput jauhelihakastikkeesta. Päällimmäiseksi vielä lasagnelevyjä ja niiden päälle reilu kerros valkokastiketta (tästä syystä teen joskus valkokastikkeen reilumpana määrältään, jotta riittää pinnalle reilusti vielä) sekä valkokastikkeen päälle mozzarella juustoa. Tänään laitoin mozzarellaa n. 250g.

Marin_silmin-0125-3

Lasagne uuniin n. 200 asteeseen 40-45 minuutiksi. Gluteeniton lasagne vaatii hieman kovemman lämpötilan ja pidemmän paistoajan, kuin tavalliset lasagnelevyt, mutta mielestäni hieman päälle 200 asteella ja 45 minuutilla tulee erittäin hyvä lopputulos. Kun lasagne tulee uunista, anna sen vetäytyä hetken aikaa. Me lähdimme happihyppelylle reiluksi 45 minuutiksi ja sen jälkeen hyökkäsimme ruuan kimppuun.

Lasagnea tulee reilusti, tämä on ehkä n. 10 hengen annos, eli meillä kaksi hyväruokaista aikuista ihmistä syö tuon vuoan viikonlopun aikana tyhjäksi.

Marin_silmin-0138-2

Tykkäätkö sinä lasagnesta?

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.