Pihistän ja panostan, säästän ja kulutan

Marin_silmin-9136

Marin_silmin-9164

Olen saanut tänään blogeja lukiessani valtavasti inspiraatiota erilaisiin teksteihin. Erityisesti tähän pihistä ja panosta teemaan halusin tarttua heti, kun bongasin sen sekä Jonnamaista blogista että Homevialauran blogista.

Blogeista saa varmasti aivan väärän kuvan mitä tulee kuluttamiseen ja ymmärrän, että kun omassakin blogissa isoa roolia näyttelee luksuslaukut, niin mielikuva on varmasti aivan toinen kuin totuus kuluttamisestani. Tiesittekö nimittäin että olen aika tarkan markan pirkko?

Rakastan vertailla hintoja ja olemme tällainen ”tarjoushaukka ja Sulo Vilen perhe” – ostin kun halavalla sain. Siitä syystä esim. kahdella kerrostalossa asuvalla kaupunkilaisella on traktori. No kun halavalla saatiin. Siitä syystä tätä listausta oli myös äärettömän vaikeaa tehdä, sillä minusta tuntuu että jokaikinen miettimäni kohta oli jollain tavalla pihistä vaikka kuuluisi kategoriaan panosta, sillä olen hintojen suhteen todella tarkka. Huomaatte tämän kun käyn kohtia läpi.

Marin_silmin-9146

Missä pihistän?

 • Kirjat. Luen paljon, mutta lainaan paljon kirjastosta. Lisäksi ostan kyllä kirjoja jonkun verran (e-kirjoja), mutta ostan ne aina alennushinnoilla. En koskaan osta täysihintaista kirjaa.
 • Kampaaja. Tästä ei ole kahta sanaa, että tässä pihistän. Kävin aikaisemmin 2 kertaa vuodessa kampaajalla, mikä on minusta todella vähän. Mutta nyt kun huomasin, että puolisoni osaa leikata (pakotettuna) hiukseni, en tarvitse niitäkään käyntejä. Ehkä jatkossa käyn ottamassa enää raidat kerran vuodessa.
 • Harrastukset. Eniten lenkkeilen ja juoksen. Se on ilmaista (noh, toki kengät ja kamppeet on hyvä olla, muttei kk-maksuja). Ja jos otan kuntosalijäsenyyden, en todellakaan ota sitä mistään fancysta luksuspaikasta, vaan vertailen tarkasti hintoja ja yleensä päädyn punttipenojen kanssa pumppaamaan rautaa jonnekin peruspajalle. Ja nautin siitä. Ei mitään liian päälleliimattua ja hienoa, vaan perse hiessä vääntämistä ja kuulumisten vaihtoa. Plus, nuo keski-ikäiset miehet pitävät aina hyvää huolta ja katsovat etten huku painojen alle.
 • Sisustaminen. Meillä ei vaihdu sisustus kovin usein, enkä osta mitään sisustusjuttuja kotiin. Ne mitkä on aikanaan hankittu, ne riittää. Meillä ei vaihdella kausien mukaan seinien ja tekstiilien värejä, vaan samat vanhat on ja pysyy. Useammat huonekalumme ovat laadukkaita, mutta jos sama sohva on palvelllut meitä kohta 15 vuotta, niin kyllä se on hintansa jo tuonut takaisin. Ikeaa meiltä ei juuri löydy (paitsi väliaikainen tv-taso, joka on ollut väliaikaiskäytössä rapiat 3 vuotta). Iso osa Artekin huonekaluistamme ovat second handia, ja saatu aivan pilkkahinnalla – tarjoushaukat.
 • Matkustaminen. Aihe, josta saan varmasti eniten mielihyvää ja jossa olen todellakin tarkan markan pirkko. Voi sitä riemua, mitä halvemmat lennot löydän tai halvemman junalipun tai Onnibus -matkan. Taputtelen itseäni olkapäille huikeista löydöistäni. Muistan ikuisesti, kun lähdimme puolisoni kanssa jenkkiturneelle ja sain ihan järkyttävän halvat lennot Finskillä Nykkiin ja Miamista paluu. Ainahan nimittäin voi upgreidata itsensä lentopisteillä businekseen 😉 .  Kun tajusin halpalentoyhtiöiden ihanuuden, olen ollut onneni kukkuloilla monta kertaa. Silkkaa säästöä, varsinkin kun lennän usein käsimatkatavaroilla. Mutta suosin aina suoria lentoja, eli ihan halvinta hintaa en valitse, jos lento ei ole suora. Niin pihi en ole, että käyttäisin lomaani lentokentillä notkumiseen, mutta yleensä valitsen muuten halvimman lennon. Hotelleissa etsin myös aina hinta-laatusuhteiltaan parasta ratkaisua ja käytän hyväksi kaikki alennukset. Ihan mihin tahansa hotelliin en suostu lähtemään, mutta näissäkin olen todella tarkka, enkä suostu maksamaan mitä tahansa hintaa, jos löydän halvemman vastaavan vaihtoehdon. Tässäkin kuitenkin järki mukana. En lähde halvan hinnan perässä kauaksi keskustasta millään viikonloppulomalla, koska silloin aikaa tuhrautuu kulkuneuvoissa istumiseen.
 • Kauneudenhoito. Pääsääntöisesti olen tässäkin kategoriassa melkoisen tarkan markan pirkko, enkä osta niitä kaikkein kalliimpia seerumeita, meikkejä ja merkkejä. Näissäkin etsin hinta-laatu suhteeltaan parasta mahdollista. Suosin myös marketeissa myytävää luonnonkosmetiikkaa (vartalovoiteet ja kasvojen pesuaineet) ja hiuslakkani taitaa tälläkin hetkellä olla joku Pirkan halppis. Muutenkin kosmetiikkamäärät ovat minulle todella vähäisiä, koska en juuri meikkaa. Omistan yhden luomivärin, enkä enempää tarvitse, kun käytän niitä niin harvoin.
 • Aluvaatteet. Vaatteissa olen kyllä hyvin tarkka ja esim. H&M:lle minua ei helposti saa ostoksille, mutta kaikki alutopit, sukat, alusvaatteet ja polvisukat (sukkahousumateriaalia) ostan ruokakauppareissuilta marketista tai juurikin H&M:ltä. En näe järkeä laittaa hirmuisia summia trikoisiin alupaitoihin ja vanhimmat H&M:n alupaidat ovat olleet käytössä yli 10 vuotta.

Marin_silmin-9167

Marin_silmin-9153

Mihin panostan?

 • Ruoka. Ruoka on minulle suorastaan pyhä asia ja vaikka se on panosta puolella, niin se voisi yhtä hyvin olla myös pihistä puolella. Nimittäin, vaikka kulutamme ruokaan ja laadukkaisiin viineihin kuukausitasolla paljon rahaa, olemme todella tarkkoja hinnoista. Vertailen kaupassa aina kilohinnat, laadut ym. ja mietin todella tarkkaan mitä ostamme ja millä hinnalla. En ikinä mene kauppaan ja mätä kärryä täyteen ruokaa miettimättä ja vertailematta hintoja. Suosin paljon Rekoa, koska siellä on usein kauppaa halvemmat hinnat ja luomulaatua lähellä tuotettuna. Ruoka on siitä syystä panosta puolella, koska syön todella paljon ulkona ja laitan mielelläni rahaa ruokaelämyksiin, kivoihin ravintoloihin, laadukkaisiin viineihin. Lisäksi hävikin suhteen olen todella tarkka. Meillä vältetään viimeiseen asti heittämästä ruokaa roskikseen. En tiedä idioottimaisempaa kuluttamista, kuin ruuan heittämistä roskikseen.
 • Laukut. Sen nyt varmasti jokainen blogini lukija on huomannut, rakastan laadukkaita laukkuja. Laadukas laukku kestää aikaa, esimerkiksi harmaa Birkinini juhlii ensi vuonna täysi-ikäisyyttään, 18 vuotias laukkuvanhus ja edelleen priimakunnossa. Olisitko uskonut?
 • Asusteet. Rakastan silkkihuiveja ja ei ole Hermèsin laadun voittanutta. Nämäkin kestävät aikaa ja hyvin huollettuna ovat ikuisia. Myös laadukas kello ja laadukkaat korut kestävät iäisyyden, ei niitä tarvitse olla joka kausi vaihtamassa uusimpien trendien mukaiseksi. Mieluummin yksi hyvä ja laadukas, kuin 10 sinne päin. Tässäkin laatu korvaa määrän.
 • Kengät. Laadukkaat nahkakengät kestävät nekin aikaa ja hyvällä huollolla ovat pitkäikäisiä ystäviä. Mitään keinonahkaisia hikipusseja (kiitos Tuulannelille loistavasta sanasta!) en jalkaani suostu laittamaan. Useimmat suosikkikengistäni ovat loistavia alelöytöjä tai ystävien virheostoksia, jotka ovat päätyneet minulle.
 • Kahvi ja tee. Niistä ei jousteta, vaan kahvipavut ovat aina laadukkaita ja luomulaatua, kuten teekin. Onneksi näin myös töissä. Mieluummin jätän kahvin tai teen juomatta kokonaan, jos vaihtoehtona on jotain ”ei niin laadukasta”. Mutta en koskaan osta mitään takeaway kahveja, en ikinä.
 • Vaatteet. Tämä on kategoria, joka kuuluu tietysti panosta puolelle, koska suosin luonnonkuituja ja laatumerkkejä ja ne ovat usein hinnakkaampia, kuin ”rätit ja lumput”, mutta olen näissäkin todella tarkka. Suosin paljon second handia myös vaatteissa, ja monet suosikkivaatteistani ovat olleet jonkun toisen roska ja minun aarre (halleluja kaikki FB kirppikset). Iso osa vaatteistani on siis tulleet löytöinä toisten kaapeista. Aina kun löydän edullisesti jonkun aarteen, hypin riemusta kiljuen huippulöytöäni ja tuulettelen puolisolleni mahtavaa tuuriani.
 • Koirat. Olen aina käyttänyt aika paljon rahaa koiriemme hyvinvointiin. Niille syötetään hyvää ja laadukasta ruokaa (mieluummin pihistäisin vaikka omastani), ja ne hoidetaan viimeisen päälle. Marsa käy hierojalla ja akupunktiossa ja Alman eläinlääkäri- ja lääkekulut ovat tällä hetkellä mahdottoman isot, mutta koska he ovat perheenjäseniämme, ne hoidetaan ihan yhtä laadukkaasti kuin kuka tahansa muukin perheessämme. Haluan myös että tyttöjen talvitakit, hihnat ym. ovat laadukkaita ja toimivia heille.
 • Lakanat ja astiat. Näissä suosin laadukkaita kotimaisia merkkejä. Kun ostaa kerralla hyvät, ei tarvitse olla uusimassa koko ajan. Lakanoita meillä ei ole kovin monia, sen verran että pärjätään ja saadaan vierashuoneeseen, mutta ylimääräisiä ei tosiaan löydy. Astioita on ostettu pikkuhiljaa vuosien varrella ja hyödynnetty usein Iittalan ja Arabian ystävämyynnit ja alennukset.

 

Marin_silmin-9151

Marin_silmin-9174

Marin_silmin-9139

nahkatakki Muubaa (second hand / valk.paitis Whyred (alennuslöytö) / huivi ja bikerbuutsit (second hand) Chanel / housut Zara (alennuslöytö) / laukku Väska

Tässä nyt listattuna ensimmäiset ja ehkä isoimmat asiat mitkä tulivat mieleeni, mutta varmasti esimerkkejä olisi vaikka kuinka. Olen siis hintojen suhteen hyvin tarkka, teen vertailua ja etsin alennushinnalla samaa tuotetta ja ostan paljon second handina. Entä sinä, mihin panostat ja missä pihistät?

 

 

4 kommenttia artikkeliin ”Pihistän ja panostan, säästän ja kulutan

 1. Moikka, samalla logiikalla elän mäkin – pihistän ja panostan. Säästän ulkoisesta kauneudenhoidosta värjäämällä ja leikkaamalla tukkani itse, teen myös halutessani itselleni geelikynnet, kasvohoidot ja jalkahoidot. Teen myös usein töihin eväät ja matkustan halvimmalla vaihtoehdolla.
  Koirani saa aina kaiken ja siinä ei koskaan säästetä vaan varaudutaan että hammashoitoon menee n. 1000€/vuosi + muut eläinlääkärikulut. Melkein kaikki ostamani vaatteet ja kengät ovat joko alennuksesta tai 2handiä. Tässä kohta pakko mainita huippulöytöjä mm. 2hand Pradan villakangashame 50€ tai alesta Rag&Bone nahkasaappaat 200€ (ohv 600€+)! Laukut, asusteet, kosmetiikka ja sisustus kuuluvat myös panostuksen kohteisiin – laadukkaampaa ja kestävämpää. Kosmetiikka ja sisustus pääsääntöisesti kotimaisia. Samoilla linjoilla täälläkin siis 😉

  Tykkää

  1. Moi Irina, en ole yllättynyt että meillä melko samanlaiset ajatukset 😘. Tuo sun Pradan löytö on ollut kyllä huikea! Jotenkin tuollaiset löydöt tuntuu aina ihan mahtavilta, niistä saa kunnon kiksit 😂.
   Ja koiriin menee kyllä paljon, mutta kyllä ne täytyy hoitaa viimeisen päälle, kun on kerran otettu.
   Vitsi, vähän Ihanaa kun pystyt tekemään itsellesi oikein kunnon hemmotteluhoidotkin ❤️. Minä teen joskus kasvohoitoja kotona, ne on kyllä ihania.
   Ja eväät töihin, sillä säästää kyllä paljon! Ja tietää mitä syö.
   Kiva kun jätit ajatuksiasi ja ihanaa alkavaa viikkoa. Pian nähdään 😘😘.

   Tykkää

 2. Sama meininki vaatteiden, asusteiden, huonekalujen, kodinkoneiden, astioiden suhteen: Laatua, mutta ei täydellä hinnalla. Ainoa kohde, mihin hieman ’tuhlaan’, on taide. Tuen eläviä taiteilijoita. Olen tarkka ruuan laadun suhteen. Aika usein otan lounaan töihin, sillä haluan syödä monipuolisesti, mutta vähän. Tietysti tuen aikuisia lapsiana.

  Tykkää

  1. Hei Irma, olipa mielenkiintoista kuulla ajatuksiasi aiheeseen liittyen. Ja kuinka samoilla linjoilla olemmekin.
   Taide on kyllä hyvä tuhlauskohde. Minäkin tykkään taiteesta, mutta meillä on usein näkemyseroja puolison kanssa siitä mitä hankitaan, joten suurin osa on jäänyt vain ihailun tasolle… Säästöä sekin 😊.
   Mukavaa viikon jatkoa Irma ja ihanaa itsenäisyyspäivää 💙.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.