Amsterdam Marin silmin

Marin_silmin-7430

Marin_silmin-7313

Marin_silmin-7330

No niin, tässä lupaamani havainnot ja tärpit Amsterdamista.

*Mielestäni Amsterdam on hyvin samanoloinen kuin esim. Kööpenhamina. Rento ja helposti lähestyttävä kaupunki ja kompaktin kokoinen, mutta kollegani sanoin ”etelä-eurooppalaisempi, mitä tulee sääntöihin ja liikennekulttuuriin”. Helppo liikkua jalan ympäri kaupungin.

*Polkupyörä -kulttuuri on todella vahva, ja polkupyöräilijöitä on paljon! Onneksi heillä on omat kaistansa liikenteen seassa, jossa muuten skootteritkin ajavat ja kaikki sujuvasti sekaisin ja ilman kypäriä, huh. Olin vähän väliä hätää kärsimässä pyöräilijöiden takia, ja pelkäsin jääväni alle, mutta onneksi kolareilta vältyttiin.

*Paikalliset ovat todella ystävällisiä ja puheliaita. Kerroinkin jo eilisessä postauksessa, että jäin aina suustani kiinni kaupoissa ja kaikkialla missä kävimme, saimme erittäin hyvää palvelua ja ihmiset tulivat juttelemaan ym.

Marin_silmin-7440

Marin_silmin-7418

Marin_silmin-7411

*Candlelight cruise. Mukava kanaaliristeily, joka oli kestoltaan 2 tuntia, joten ennätti nähdä paljon kaupunkia siinä ajassa. Toki, viinitarjoilu toimi myös hyvin paatissa. Oppaalta sai lisäksi paljon kivoja knoppitietoja. Esimerkiksi senkin tiedon, että keskimäärin kanaaleihin uppoaa vuodessa 5 henkilöautoa. Olisin luullut suuremmaksi tuota lukua, kun katsoin miten autot olivat ihan kanavien varressa parkissa.

*Vondelpark puisto. Ihastuttava Amsterdamin ”Central Park” jossa oli paljon paikallisia perheineen ja koirineen sekä harrastusporukoita. Siellä oli myös ravintoloita, joihin pysähtyä hetkeksi ottamaan juomat tai syömään jotain pientä.

*Rijksmuseo. Kannattaa ostaa liput esim. museon edessä olevasta I amsterdam kojusta, jolloin välttyy jonottamiselta. Me nappasimme lippumme siitä ehkä kahden minuutin odottamisella kun menimme aamupäivällä ja päivällä kun lähdimme pois, oli piiiitkä jono ihmisiä jotka jonottivat ostamaan lippua suoraan museosta. Museossa kannattaa käydä tsekkaamassa ainakin Rembrandtin Yövartio, Van Goghin omakuva sekä ihan ylimmässä kerroksessa oleva todella vanha lentokone.

* Metro/raitiovaunulippu useammalle päivälle. Oli superkätevää hypätä milloin mistäkin raitiovaunun kyytiin ja matkata muutama pysäkin väli ja jatkaa taas matkaa kävellen. Tai hypätä kyytiin ja katsella kaupunkia raitiovaunusta käsin. Linjat ovat todella helppoja ja selkeitä ja 48 tunnin kortti taisi maksaa 12,50 euroa.

*Punaisten lyhtyjen alue. No, jos haluaa nähdä melkein alastomia naisia näyteikkunoissa punaisten valojen loisteessa, niin eikun katselemaan. Mekin kävimme pyörähtämässä. Ei nähty paljaita rintoja.

Marin_silmin-7443

Marin_silmin-7428

Marin_silmin-7351

*Gluteenittomuus tunnetaan todella hyvin ja gluteenittomia vaihtoehtoja ruuille löytyi reilusti kaikista ravintoloista joissa kävimme. Ja jos tarjoilijat eivät tienneet jotain, kävivät aina kysymässä keittiöstä voiko jonkun annoksen varioida minulle sopivaksi. ISO PLUSSA.

*Kaksi kivaa lounaspaikkaa: Cafe de Paris/ Metropolitian sekä Cafe in the City. Kummassakin hyvät ruuat ja gluteenittomat vaihtoehdot. Metropolitianin listalla myös sandwichit saa glut. joten minun oli pakko possuilla ja tilata sandwich pekonilla, kananmunalla, avokadolla ja cheddarilla. Ja oli niiiiiin hyvää! Cafe in the Cityssa söin maukkaan sushi bowlin tuoreella tonnikalalla ja annos oli erittäin hyvä.

*Tuore minttutee, jota tarjoiltiin monessa paikassa ja jota paikalliset joivat paljon. Kiehuvaa vettä, jonne upotettiin vahvoja mintun oksia ja sai makeuttaa halutessaan hunajalla. Join ainakin kahdessa eri paikassa ja heti testaan kotona, kun löydän kaupasta vahvaa minttua.

IMG_20170520_100323

IMG_20170520_102002

IMG_20170520_102532

IMG_20170520_124647 (1)

IMG_20170519_125519

IMG_20170519_151506

*Chanelin rakennus on huikean kaunis, harmi kun emme ottaneet siitä kuvaa. Lasitiiltä, joka yhdistyy korkeammalla punatiileen ja muuttuu sitten lopuksi kokonaan punatiilirakennukseksi. Löytyy osoitteesta: P.C. Hooftstraat 94-96. Rakennus on arkkitehtuurisesti todella hieno, mutta Chanelin myyjien mukaan käyttömukavuus on unohdettu ja kesällä rakennus on todella kuuma ja talvisin vastaavasti todella kylmä. Lisäksi Chanelin väki kertoi, että rakennustyöt kävivät hitaasti, koska lasitiiliä pystyi käsittelemään päivässä hyvin vähän kerrallaan. 

*Keskustassa Dam aukion luona on luksustavaratalo de Bijenkorf, jossa myytiin niin Celinea, Guccia, LV:tä kuin Hermèsiäkin saman katon alla (samat liikkeet toki löytyy Hoofstraat kadultakin). Hermèsin asiakaspalvelu oli erittäin hyvää ja selvittelimme pitkään minulle eräiden kenkien ja Constance laukun saatavuutta.

*Paikalliset naiset ovat rennon tyylikkäitä ja yleensä matalissa kengissä. Kiinnitin huomiota kuinka huolettomasti, mutta silti kivasti he olivat pukeutuneet vaikka viilettivät menemään pyörillään hirmuista kyytiä. Ovat Chanelin myyjien mukaan huonoja käyttämään värejä, joten suureen ääneen ihastelivat ja ihmettelivät  minun keltaisia espadrilloksia. Sanoivat, että paikalliset eivät ikinä laittaisi värikkäitä kenkiä jalkaan, joten esim. Chanelin valikoima oli hyvin ”väritön” ja neutraali.

Marin_silmin-7421

Marin_silmin-7270

Tällaisia mietteitä Damista minun silmin. Onko Amsterdam sinulle tuttu kaupunki? Tykkäätkö kaupungista?

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.