Siemennäkkäri

Marin_silmin-0511

Marin_silmin-0520

En ole ollut koko aikuisikänäni kovin häävi leivän puputtaja. Merkittävin syy siihen on keliakiani ja silloin n. 15-16 vuotta sitten gluteeniton leipävalikoima ei ollut kovin häävi, joten leivän syönti vähän tyssäsi sitten siihen. Syön toki leipää, jos joku sitä tarjoaa tai jos puolisoni jaksaa minulle leivän tehdä. Itsehän olen onneton leipuri, joten meidän perheen leipurin hommat on puolison harteilla. Mutta sen verran kehun itseäni että valmistan ainakin Vaasan parhaat gluteenittomat karjalanpiirakat. Sain jokunen vuosi sitten niin hyvän reseptin gluteenittomien karjalanpiirakoiden taikinasta, että sillä ei voi epäonnistua. Aika ajoin minulle tulee kuitenkin himo johonkin näkkileivän tyyliseen ja silloin teen aina siemennäkkäriä.

Siemennäkkäri on maailman helpoin valmistettava, sitä voi aina varioida mielensä mukaan ja netti on pullollaan reseptejä siihen. Enkä edes minä voi siinä epäonnistua. Oma reseptini taitaa olla Punnitse ja Säästä kaupan peruja ja se on oikein hyvä.

Marin_silmin-0489

Kuvissa näkyvät siemennäkkärit ovat tosin tehty valmiista kaupassa myytävästä sekoituksesta, johon lisättiin kiehuvaa vettä ja öljyä. Bongasin tuollaisen kotimaisen valmistajan siemennäkkäripussin Vaasan MiniManista, joten se oli otettava testiin. Näkkärit olivat oikein hyviä, ei valittamista. Omaan taikinaan ei tosin tule vettä eikä öljyä, vaan kananmunia. Oma reseptini alla:

Siemennäkkäri (1 pellillinen)

3 luomumunaa
1 dl kuorittuja seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä/ kurpitsansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä (joskus olen laittanut myös rouhetta)
1 dl gluteeniton kaurahiutale / tattarihiutale
vajaa 1 tl laadukas suola
2-3 rkl perunajauhoja / mantelijauhoja

Sekoita ainekset keskenään pehmeäksi taikinaksi. Levitä uunipellille leivinpaperien välissä ohueksi levyksi. Paista 175 asteessa n. 25-30 min. Leikkaa halutessasi levy paloiksi heti uunista ottamisen jälkeen ja anna jäähtyä, tai tee niin kuin minä, että murrat levystä paloja käsin. Sitten reilusti voita ja esim. persiljaa päälle ja eikun syömään. Nam!

Tätä omaa reseptiä olen varioinut erilaisilla yrteillä, vaihtelemalla hiutaleita, siemeniä, jauhoja ja teen sen aina sen mukaan mitä kaapista sattuu sillä hetkellä löytymään. Eli tee sen mukaan mistä siemenistä tykkäät (pähkinöitäkin olen omassa käyttänyt, kun olen niitä ensin liottanut ja murskannut pienemmiksi) ja mausta esim. yrteillä.

Marin_silmin-0503-3

Marin_silmin-0512

Mukavaa alkavaa viikonloppua kaikille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.