Mitä pakata matkalle mukaan?

marin_silmin-5159

marin_silmin-5290

Sain eräältä lukijalta pyynnön kirjoittaa matkalle pakkaamisesta. Mitä pakata matkalle mukaan, jotta ei tulisi liikaa tavaraa roudattua? Olen aikaisemminkin hieman sivunnut aihetta, ja vanhan tekstini löydät täältä.  Suosin siis itse mahdollisimman vähällä tavaramäärällä matkustamista ja yleensä reissaan pelkillä käsimatkatavaroilla, ainakin kaikki alle viikon matkat.

Reissun kohde ja matkan pituus määrittelee minulle hyvin paljon mitä pakata mukaan. Ja vallitseva sää, onko kesä vai talvi kohteessa. Viikon-parin rantalomalle ei kovin kummoista tarvitse mukaan, mutta taas viikon aktiiviselle kaupunkilomalle joutuu jo vähän miettimään mitä pakata. Onko luvassa esim. paljon kävelyä ympäriinsä, fine dining dinnereitä, urheilua/patikointia, aikooko shoppailla jotain ”suurempaa” jne? Kun on edes vähän tiedossa mitä kaikkea aikoo lomallaan tehdä, on reissuun helpompi pakata.

Suosin reissussa aina tuttuja, helposti yhdistettäviä, ”värittömiä” vaatteita, mikä on omalla vaatevalikoimalla helppoa, koska vaatteeni on pääsääntöisesti mustia ja harmaita. Yläosat käy kaikkiin alaosiin ja toisinpäin. Lisäksi olisi hyvä, ettei vaatteet rypistyisi, mutta ei minua häiritse silittää paitoja reissussakaan. Tosin monesti esim. paidat siliää helposti, kun suihkun ajaksi ja suihkun jälkeen laittaa paidan roikkumaan kylpyhuoneen puolelle, jolloin suihkun aikana syntyvän kosteuden myötä paita siliää suoraksi. Helppo niksi ja testattu monta kertaa toimivaksi.

Kun olen valinnut matkalle lähtevät vaatteet ja tsekannut että kaikki toimii keskenään, teen vielä karsintakierroksen ja karsin osan vaatteista pois. Nyrkkisääntönä pidän sitä että pidennetylle viikonloppureissulle riittää yleensä kaksi alaosaa ja n. 4 yläosaa (t-paita, neule, kauluspaita, neuletakki jne.), viikoksi sitten hitusen enemmän + erikoistarpeet. Ja alusvaatteita jokaiselle päivälle puhtaat. Ja jos jotain matkalla sitten tarvitseekin, niin eikun paikan päältä ostamaan.

marin_silmin-5476

marin_silmin-5329

Otan esimerkiksi nyt Espanjan reissumme, koska se on vielä tuoreessa muistissa. Reissun kesto oli n. 1,5 viikkoa ja olin liikenteessä käsimatkatavaroilla.

Tälle reissulle asetti hieman pakkaushaasteita mm. matkan pituus ja vaihtuvat kohteet, mahdollinen Caminito del Rey vaellus, joka sitten ei meidän tapauksessa järjestynytkään, sekä Espanjan vaihtelevat sääolosuhteet näin talvella, jolloin joutui miettimään vähän kerrospukeutumista (isot lämpötilaerot 5-20 astetta). Lisäksi tiesimme, että tällä lomalla emme tulisi menemään teatteriin, oopperaan, fine diningiin jne. joten ei tarvinnut miettiä pikkumustaa ja korkkareita/pukua.

Pakkasin mukaan:

 • 2 nahkahousut (mustat ja harmaat. Yhdet olisi riittänyt, koska ostin farkut)
 • 1 paksut siistit ulkoilutrikoot (Caminito del Reyta varten)
 • 1 kashmirneule (harmaa)
 • 1 paksumpi neuletakki (musta, menisi myös kevyenä takkina)
 • 1 kashmirvillaponcho (harmaa)
 • 1 pitkähihainen puuvillapaita (musta)
 • 2 tunikamallista löysää yläosaa (harmaa silkkinen ja musta puuvillasekoite)
 • 3 t-paitaa (musta ja harmaa + tekninen Caminitolle)
 • 2 takkia: biker ja kuoritakki (kuoritakki ainoastaan Caminitoa varten)
 • 1 yöasu
 • 1 kotihousut (en pakkaa hotellilomille, nyt olimme veljeni puolison kotona)
 • 3 kengät: espadrillokset, tennarit ja lenkkarit (lenkkarit oli Caminitoa varten, espadrilloksia en käyttänyt, eli yksi pari oli riittävä)
 • 2 laukkua (Boy kaupunkilaukuksi, Evelyne arkiseksi isohkoksi)
 • Alusvaatteet ja sukat
 • Koruja (fiiliksen mukaan muutamia erilaisia, kaikki käy kaikkiin asuihin)
 • 3 huivia (2 silkkihuivia ja yksi iso kashmirvillahuivi, joka menee myös viltistä ja viitasta)
 • Nahkahanskat (viime vuodesta oppineena)
 • Meikit ja rasvat matkapakkauksissa (nestemäiset minigrippiin ja muut beauty boxiin)
 • Lääkkeet
 • Aurinkolasit
 • Sateenvarjo

Jos ei olisi tarvinnut pakata mukaan Caminito del Reylle olevia vaatteita ja sää olisi ollut tasaisempi, olisi yllänäkyvä lista ollut lyhyempi.

Matkustin mennen tullen bikerilla, paksulla neuletakilla, puuvillatunikalla, nahkahousuilla, tennareilla, isolla kashmirhuivilla ja käsilaukulla. Kaikki muut ylläolevasta listasta mahtui helposti käsimatkatavaralaukkuuni, joka on Samsoniten todella kevyt laukku.

Lisäksi ostin reissusta mm. farkut joita käytin matkan aikana (ei olisi tarvinnut, mutta halusin ottaa heti käyttöön) sekä valkoisen silkkipaidan, jonka sekin halusin ottaa heti käyttöön. Kumpaakin ilman olisin pärjännyt. Muut ostokset tuli paketeissaan kotiin asti ennen käyttöönottoa. Ja suurin osa shoppailuistani mahtui vielä käsimatkatavaroihini, mutta isoimmat paketit pakkasin puolison laukkuun tilan loppuessa kesken omastani (kenkälaatikot on aika isoja).

marin_silmin-5544

marin_silmin-5595

Kuvituksena reissumme aikana otettuja asukuvia, joissa vilahtelee listassa luetellut samat vaatteet.

Matkustatko sinä mahdollisimman vähällä tavaramäärällä vai pakkaatko aina mukaan paljon?

2 kommenttia artikkeliin ”Mitä pakata matkalle mukaan?

 1. Kiitos yhteenvedosta 🙂 Olen opetellut ( vaatii itsekuria) ostamaan vaatteita vain tarpeeseen ja vain neljä väriä on sallittu ostoksissa. Toiveissa olisi saada toimiva vaatekaappi jossa kaikki yhdisteltävissä keskenään. Matkalaukun pakkaan suht järkevästi, ja sit panikoin ja lisään sinne ihan vaan varmuuden vuoksi. Enkä minäkään koskaan tule reissusta niin ettei jotain uutta kivaa olisi löytynyt.

  Tykkää

  1. Toivottavasti tästä oli edes jotain hyötyä :).

   Täytyy sanoa, kun nykyään oma vaatehuone on niin väritön, että elämä sen kanssa on helppoa kun melkein kaiken voi yhdistää keskenään. Harvoin tulee asukriisejä, enemmänkin niitä että ”ai vitsi näistä mä saan kivan kombon!”. Tosin, vuosien työ siellä takana on ja edelleen omaan makuun hieman liikaa vaatteita ja laukkuja, mutta pikku hiljaa hyvä tulee.

   Minäkin ennen harrastin tuota panikointia ja otin mukaan niitä varavaatteiden varavaatteita, kunnes tajusin, etten kuitenkaan ikinä niitä reissuissa käytä, joten rohkeasti vaan jätin pakkaamatta ja aina olen pärjännyt. Kerran pari olen joutunut ostamaan uudet citylenkkarit, kun olen unohtanut omat kotiin ja ollaan kävelty niin paljon kohteessa.

   Minä pyrin nykyään siihen, että reissuissa en juurikaan shoppailisi (ennen kiersin kaupunkilomilla kauppoja joka päivä). Nykyään teen yksittäisen ”täsmäiskun” ja se saa riittää, en oikein nykyään jaksa luuhata kaupoilla kun kaikkea on jo yllin kyllin kotonakin. Tämä reissu oli kyllä poikkeus ja tuli ostettua kyllä heräteostoksia 😀

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.