Autoilusta

marin_silmin-3331

marin_silmin-3312

Minulla on meneillään melkoinen autoiluun liittyvä ongelma. Tai pitäisikö sanoa rengasongelma. Vai onkohan se vaihdeongelma…

Nimittäin, autoni talvirenkaat ovat tällä hetkellä toisella puolella Suomea, yli viiden tunnin ajomatkan päässä Savossa ja siellä päin taitaa olla jo melkoiset talvikelit. Olen pärjännyt vielä omalla autollani Vaasassa kesärenkailla, koska lumesta ei (tässä tapauksessa) onneksi ole vielä tietoakaan. Onneksi puolisoni ennakoi tilanteen viime Savon reissulla ja vaihtoi autoonsa jo talvirenkaat alle, joten taloudessa on sentään yksi auto, missä talvirenkaat jo ovat.

marin_silmin-3328

marin_silmin-3337

Puolisoni on lähdössä työmatkalle maailman toiselle laidalle tällä viikolla, joten minullehan siis jää talvirenkailla oleva auto. Eli kaikki hyvin siis… No, valitettavasti ei. Puolisoni auto kun sattuu olemaan manuaalivaihteinen ja minun automaatti. Ja olen ajanut aika monta vuotta pelkästään automaattivaihteisella autolla. Tiedän, että tämä kuulostaa naurettavalta, mutta ihan oikeasti, kun olet ajanut monta vuotta, kymmeniä tuhansia kilometrejä, pelkästään automaattivaihteisella autolla, ei ole kovin helppoa hypätä manuaalivaihteisen auton rattiin. Viime kerralla kun näin tapahtui, isäni meinasi kuolla nauruun, koska kytkimeni käyttö kuulemma kuulosti siltä, kuin olisi ollut mummojen kokoontumisajot. Ja puolisoni huusi minulle valehtelematta kurkku suorana ja naama punaisena. Ajaminen oli aivan kamalaa ja pelottavaa. Vihasin joka hetkeä.

marin_silmin-3340

marin_silmin-3345

Tällä kertaa asiaa alettiin ratkaista niin, että rouva harjoitteli ensin rallisimulaattorilla kytkimen ja vaihteiden käyttöä. Turvallisissa olosuhteissa, niin kuin puolisoni totesi. Ja kun sen saimme sujumaan (kerrasta!), hyppäsin kauhusta kankeana viime sunnuntaina auton rattiin. Syke oli ainakin 150, minä jännityksestä kankeana ettei edes veri kiertänyt, Alma huusi takapenkillä kurkku suorana (varmaan pelosta), minun kytkinjalkani tärisi jokaisessa risteyksessä ja pysäköidessä, mutta hitsi vie, selvittiin työpaikkani pihalle!

Edelleenkin minulla kuitenkin oli sellainen olo, että varmaan kaikkein turvallisinta olisi, että minä joko istuisin taksin kyydissä seuraavat viikot tai toivoisin joka päivä että säässä tapahtuisi yllättävä lämpeäminen. Noh, sää tästä tuskin enää kesäksi muuttuu ja taksissa istuminen ympäri Suomen kävisi melko kalliiksi, joten halvimmaksi ratkaisuksi ja minun hermojen säästämiseksi (ja puolison auton kytkimen säästämiseksi) autoni saa huomisaamuna alleen upouudet talvirenkaat. Onpahan sitten oikein tuplana, Savossa omat ja Pohjanmaalla omat. Huonosta kytkinjalasta kärsii koko lompakko!

marin_silmin-3355

marin_silmin-3330

Onko minulla kohtalotovereita? Kenen muun mielestä on aivan kamalaa ajaa manuaalivaihteisella autolla?

Niin, ja postauksessa näkyvät kuvat on otettu sen jälkeen, kun onnistuneesti ajoin koko konkkaronkan Mustasaaren kirkolle puolison autolla. Kotiin en enää uskaltanut ajaa.

(postauksessa käytetty vähän värikynää ja rutkasti huumoria, luethan sen myös niin 🙂 )

2 kommenttia artikkeliin ”Autoilusta

  1. Mari, olen niin samaa mieltä kanssasi manuaalivaihteista!! Automaatilla ajaminen on niin paljon nautinnollisempaa. 🙂 Toki manuaalivaihteilla ajaminen onnistuu, mutta ei se kyllä mitään mukavaa hommaa ole.

    Tykkää

  2. Itsellänikin on ollut monia vuosia automaattivaihteinen auto. Olen muutaman kerran vain ajanut manuaalivaihteisella näinä vuosina. On se aina hieman jännittävää ajaa pitkästä aikaa manuaalivaihteisella autolla. Kävin autoni ohjauskulmat säätämässä, koska tuntu että renkaat kuluu liian nopeasti.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.